نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که مصرف نوشابههای شیرین، حتی در حجم کم، میتواند اثرات مخربتری بر سلامت متابولیک بدن نسبت به مصرف شکلات داشته باشد. به گفته پژوهشگران، نحوه جذب قند مایع در بدن، یکی از دلایل اصلی این تفاوت است.
چرا قند مایع خطرناکتر است؟
بر اساس تحقیق منتشرشده در ژورنال Advances in Nutrition و با تحلیل دادههای مربوط به بیش از ۵۰۰ هزار نفر در نقاط مختلف جهان، پژوهشگران دانشگاه بریگم یانگ (BYU) به این نتیجه رسیدهاند که بدن انسان قند مایع را به شکلی متفاوت و خطرناکتر از قندهای موجود در غذاهای جامد دریافت و پردازش میکند.
در واقع، قند موجود در نوشابهها، آبمیوههای صنعتی، نوشیدنیهای ورزشی و انرژیزا، به سرعت وارد جریان خون میشود و باعث افزایش ناگهانی قند خون میگردد. این موضوع، فشار زیادی به کبد وارد کرده و فرآیند متابولیسم را مختل میکند. نتیجه آن افزایش چربی در کبد، مقاومت به انسولین و در نهایت، افزایش چشمگیر خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ است.
مقایسه با شکلات و قندهای جامد
در حالی که یک قوطی نوشابه (حدود 355 میلیلیتر) میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۲۵ درصد افزایش دهد، این میزان برای مواد غذایی جامد مانند شکلات که دارای چربی و پروتئین هستند بسیار کمتر است. بهعلاوه، قند موجود در مواد طبیعی مانند میوهها، بهواسطه فیبر و دیگر ترکیبات طبیعی، با سرعتی کمتر جذب میشود و فشار ناگهانی بر بدن وارد نمیکند.

هیچ آستانه ایمنی برای نوشابه وجود ندارد

هیچ آستانه ایمنی برای نوشابه وجود ندارد
یکی از یافتههای نگرانکننده این تحقیق، نبود «آستانه ایمنی» برای مصرف نوشیدنیهای شیرین است. به این معنا که حتی از اولین وعده مصرفی، خطر افزایش مییابد. بهعنوان مثال، مصرف یک لیوان آبمیوه شیرینشده (حدود 240 میلیلیتر) در روز، خطر دیابت را تا ۵ درصد افزایش میدهد.
نتیجهگیری: همه قندها برابر نیستند
محققان تأکید دارند که نمیتوان همه قندها را یکسان در نظر گرفت. قند مایع بهویژه در نوشابهها و نوشیدنیهای فرآوریشده، اثر منفی بیشتری بر سلامت بدن دارد. ازاینرو، کاهش مصرف نوشابه و جایگزینی آن با آب یا نوشیدنیهای طبیعی فاقد قند، میتواند گامی مهم در جهت حفظ سلامت متابولیک و پیشگیری از دیابت باشد.










ارسال پاسخ